Lägga tak på ett cykelställ – en guide

En cykel är ett av de absolut bästa transportmedel man kan använda under sommaren. Det ger dig en snabb väg från punkt A till punkt B, den erbjuder dig en möjlighet till friskt luft och på köpet så får du både kondition och starka benmuskler. Dessutom gör du naturen en tjänst genom att välja bort bilen.

Cykeln behöver emellertid en plats att stå då den inte används och där är ett cykelställ en perfekt, yteffektiv lösning. Det stora problemet är att cykeln kommer att behöva skyddas från väder och vind också. Där kan ett tak på cykelstället vara lösningen. Kan man bygga ett sådant? Självklart!

Så här bygger du ett tak på ett cykelställ

Lösningen för att skydda cykeln från rostskador orsakade av regn kan vara att bygga ett tak över cykelstället. Här räcker det långt med ett vanligt skärmtak som står stadigt på två stycken plintar och som förankras i väggen på ditt hus.

Det finns färdiga sådana lösningar att köpa i sportbutiker - exempelvis XXL Sport erbjuder fina, lättmonterade och prisvärda sådana - som du kan sätta upp utan några större förkunskaper.

Det går även att bygga ett sådant om du känner att du vill ha en liten utmaning. Här följer en enkel beskrivning av hur du ska gå tillväga.

Du behöver följande:

 • 2 stolpar a´ 120 cm.
 • 2 överliggare - a´90 cm - och 2 stycken snedsträvor a´ 57 cm.
 • 3 lister a´118 cm. 3 lister a´142 cm. Limma ihop list av varje - de fungerar som bärande tvärstag till taket.

Så här gör du:

 1. Börja med att markera tapphålet med en vinkelhake och använd därefter en såg - längs med streckens insida hela vägen ner till den markering du gjort i form av det tvärgående strecket. Ta därefter ett stämjärn och stäm ur från båda sidorna. Arbeta metodiskt från en sida växelvis över till den andra. Var försiktig så att du inte skadar dig själv eller träet.

 2. Dags för överliggaren och tapparna i denna. Börja med att mäta - noggrant - och markera - med vinkelhake - var tappen ska sitta. Markera med med smygvinkel för att få rätt lutning. Såga sedan först ner till strecket som löper tvärs över listen och därefter så vinklar du sågen så att du kan såga ner till vinkeln.

 3. Såga längs med tappen hela vägen in till vinkelstrecket och gör sedan en provmontering.

 4. Såga bort kilen och se till att den A) ligger dikt an mot botten och B) att lutningen blir femton grader. Kontrollera detta eller korrigera. Såga sedan av stolpen i samma lutning upptill.

 5. Sätt ihop överliggare och stolpen. Detta gör du med hjälp av att du limmar tapparna och tapphålen för att sedan fixera med en tvinn. Därefter - då limmet torkat - så borrar du hål med en 8 mm borr. Två stycken ska det vara och du ska sedan spänna fast med vagnsbultar. Se till att du har en bricka emellan så att trädet inte tar skada.

 6. Montera fast snedsträvorna. Detta sker enklast genom att du håller fast dem där de ska sitta och att du därefter sågar längs med strecken. Borra sedan hål för försänkning av de franska skruvar som ska användas - använd 25 mm borr. Stryk på lim och fixera snedsträvorna medan du drar i de franska skruvarna med tillhörande brickor.

 7. Mät ut var på väggen taket ska sitta och skruva i de två konsoler du byggt med fransk skruv om du har en trävägg. Har du puts, tegel eller betong så förborrar du för en expansionsplugg med 15 mm borr. Rengör då också hålet så att pluggen kan föras in. Efter detta så kan du fästa tvärstagen mellan överliggarna. Ett i mitten, ett längst ut och ett längst in; då mot själva öveliggaren. Förborra så att träet inte spricker!

 8. Lägg ut takskivorna och använd fogmassa längs med väggen. Du kan även sätta täcklister på varje sida som extra skydd och som en estetisk finish. Klart!

Vi renoverar ditt tak enligt konstens alla regler!
4 May 2021