Leda bort vatten från husgrunden – tips och råd

Som villaägare gör man bäst i att hålla vatten borta från husgrunden. Om inte så riskerar man att drabbas av både obehag och höga kostnader. Fuktskador kan skapa stora problem, ta tid att korrigera och leda till att du som husägare får öppna plånboken på vid gavel. Genom att leda bort vatten från husgrunden så kan du slippa alla dessa besvär.

Hur kan man då leda bort vatten från en husgrund och vad ska man tänka på? Att det regnar och att snö smälter finns det inte mycket att göra åt. Vattnet som uppkommer kan samlas i stora mängder runt en husgrund och om detta inte leda undan så kommer det att påverka negativt genom att fuktskador uppkommer.

Detta har ett längre händelseförlopp och detta kan leda till att man som husägare vaggas in i en falsk säkerhet. Man märker ingenting förrän det är för sent och där man exempelvis börjar se fläckar på väggarna, se att färg lossnar eller att det luktar konstigt i källaren. Allt detta tyder på fuktskador.

Så här leder du bort vatten från husgrunden

Det finns några olika sätt att leda bort vatten från en husgrund. Vi ska gå igenom några av dessa innan och ge dig lite information kring hur du ska tänka.

  • Dränering. En dränering är det absolut mest effektiva sättet att leda bort vatten från en husgrund. Detta innebär att du gräver upp runt omkring huset och lägger rör som för bort förhöjd vattennivå. Vid en dränering så sätter man även ut fuktspärrar kring grunden. Ett måste - men även ett kostsamt sådant. Vi skulle råda dig att ta professionell hjälp med en dränering även om det kostar lite mer pengar. Skillnaden kan nämligen visa sig i 10-20 år jämfört med om du själv gör det och inte riktigt har koll på vad som ska göras. En väl genomförd dränering kan hålla i runt 30-50 år. En annan nackdel utöver priset är att en dränering förfular tomten som en följd av grävarbetet. Det innebär att du måste så om och vänta på att det nya gräset ska växa.

  • Hängrännor. Hängrännor av god kvalitet är ytterst viktigt att ha som husägare. Det är dessa som leder bort allt regnvatten. Dåliga hängrännor kan skapa lika stora problem som en sämre dränering. Genom att regelbundet kontrollera skicket på dem - och se till att de är fria från grenar och kvistar - så kan man till att öka tryggheten. Även här bör man ta hjälp. En feldimensionerad hängränna kan även den skapa problem om vattenmängderna är stora.

  • Tunnor. Genom att ställa ut tunnor under hängrännorna - stuprören - så kan du samla in allt regnvatten. Detta kan du även använda till annat som exempelvis för att vattna dina blommor. En bra lösning som dessutom ger ett ganska snyggt intryck till villan.

  • Växter - undvik! Ett sista tips får avsluta. Visst är det snyggt med växter och plantor - men undvik alltid att plantera nära huskroppen. Växter drar till sig fukt och detta ökar också riskerna för att husgrunden ska få fuktskador.
Vi renoverar ditt tak enligt konstens alla regler!
7 Jul 2021