Sätta upp nya stuprör - en guide

Stuprör fyller en viktig funktion och kan behöva bytas ut någon gång. Här kan du läsa hur man gör. Sätta upp nya stuprör – en guide.

Material

Har du stuprör som behöver bytas ut av någon anledning går det utmärkt att göra det på egen hand. Det gäller bara att se till att införskaffa rätt typ av material innan du börjar. Se till att införskaffa följande:

 • Omvikningskupa
 • Stuprör
 • Rörsvep
 • Rörvinklar
 • Skruv
 • Ev. plugg
 • Ev. utkastare
 • Ev. renstratt

Plugg behövs när stupröret ska fästas i någon form av stenvägg. Gäller det en trävägg räcker det med skruv. Hur vida man behöver en utkastare eller en renstratt beror på vart vattnet från stupröret är tänkt att ta vägen. Finns en dagvattenledning runt huset är en renstratt det bästa valet men om det inte finns behövs en utkastare.

Verktyg

För att lyckas sätta upp nya stuprör är det givetvis viktigt att ta tillgång till rätt verktyg och här behövs det ett par stycken olika. Saknar du något hemma i verktygslådan är det alltså en bra idé att antingen köpa eller låna det som saknas för att arbetet ska kunna utföras på rätt sätt. Det här kommer du behöva:

 • Tumstock
 • Skruvdragare
 • Bågfil

Steg för steg

För att kunna montera nya stuprör är det en förutsättning att hängrännorna sitter där dom ska. Om dom gör det behöver ett hål sågas upp i ena änden, där stupröret senare kommer att anslutas. Det kan man göra med en vanlig bågfil – men se till att göra hålet lagom stort, ca 10 cm brukar vara lagom. Montera fast omvikningskupan över hålet.

Nästa steg är att skruva fast rörsvepen på husväggen. Glöm inte att använda plugg om det gäller en stenvägg. En regel att gå efter är att varje stuprör behöver fästas med minst två stycken rörsvep och att det inte bör vara mer än två meter mellan dessa.

Nu kommer vi till monteringen och lättast är att börja uppifrån. Börja med att montera en rörvinkel på omvikningskupan – rikta den in mot väggen. Kapa sedan stupröret till lagom längd och fäst på väggen med hjälp av rörsvepen. Använd den andra rörvinkeln och fäst i stuprörets övre del – här ska rörvinklarna riktas mot varandra.

Mät avståndet mellan vinklarna och lägg på 10–12 centimeter och kapa ytterligare ett rör i den längden – ett mellanstycke. Plocka ned stupröret och montera ihop delarna. Sätt tillbaka hela stupröret i den övre rörvinklen och lås rörsvepen så att röret fixeras.

Ansluta med att montera fast renstratten, alternativt utkastaren längst ned, beroende på om det finns ett dagvattensystem eller inte. Oavsett är det viktigt att vattnet riktas bort från huset för att undvika fuktskador.

Kontrollera tätheten

När stupröret är monterat och klart är det dags att testköra för att se om det håller tätt. Det gör du genom att hälla på vatten, förslagsvis med hjälp vattenslangen. Det går bra att ta en vattenkanna också men se till att ordentligt med vatten rinner genom röret så att eventuella fel kan upptäckas.

Tips

För vidare instruktioner hur man på bästa sätt monterar stuprör på egen hand finns många bra videos att hitta på nätet. Perfekt att ta upp i din smartphone under arbetets gång om du känner dig osäker på något av momenten.

Vi renoverar ditt tak enligt konstens alla regler!
4 Jun 2020