Takmaterial

Här kan du läsa en kort genomgång av de olika takmaterial som är vanligast i Stockholm. 

Tegeltak

Tegel är den i särklass vanligaste taktypen, både i Sverige och resten av världen. Tegeltak har förekommit i tusentals år i Kina och sedermera i antikens Grekland. I Sverige började vi använda tegel på 1100-talet. Den vanligaste formen av tegelpannor är en- eller tvåkupiga pannor, som läggs omlott över läkten för att skapa ett heltäckande skydd.

villor med tegeltak i Stockholm

Tegeltak är vackra och extremt hållbara. Ofta kan själva pannorna återanvändas flera gånger även efter att underliggande material behövt bytas ut. Vill man ge ett nytt tak en gammaldags prägel kan man även med fördel köpa begagnat tegel för ett bra pris.

Papptak

Papptak är ett billigt alternativ till andra takmaterial, men moderna papptak erbjuder också bra kvalitet både vad gäller livslängd och isolering. Papptak ger huset ett snyggt och enkelt utseende som kan passa mycket bra till vissa hustyper.

Ett papptak består dels av ett underliggande lager, underlagspapp och ytpapp. Det är viktigt att du använder dig av papp av hög kvalitet om du vill att ditt tak ska hålla länge. Papptak är snygga, billiga och lätta att lägga. Däremot har de inte lika lång livslängd som andra tak och kräver i regel mer underhåll.

Plåttak

Plåt är ett annat takmaterial som verkligen ger karaktär åt taket. I likhet med tegeltak väljer många plåt på grund av att det ger ett vackert tak, men det har även många andra fördelar. Det är lättare än tegel vilket gör att den kan användas även på svagare takkonstruktioner och på flackare tak. Dessutom har det en glatt yta som gör att den är lättare att hålla rent samt gör att mossa och alger inte lika lätt får fäste.

plåttak i Stockholms innerstad

För en takläggare är det inga svårigheter att lägga ett plåttak, men för en lekman kan det vara vanskligt. Det är mycket viktigt att man får taket helt tätt, något som kan vara klurigt för någon som inte gjort det förr. Plåttak är mycket vanligt på större bostadshus, framför allt i Stockholms innerstad, den så kallade stenstaden.

Koppartak

Koppar är ett mycket slitstarkt, men också dyrt, takmaterial. Det karaktäriseras av den gröna färg det får när det oxiderar. Koppartak är vackra och de har varit ett vanligt takmaterial i Sverige, framför allt på större officiella byggnader, men även på större flerfamiljshus.

Tyvärr medför koppartak också en del miljörisker, eftersom kopparjoner frigörs och följer med regnvattnet ner i mark och vattendrag. Därför har Stockholm och många nadra kommuner förbjudit koppar som takmaterial. Har du ett äldre koppartak bör du sköta om det väl, om du gör det kommer det att hålla många år och både pryda och skydda ditt hus.

Vi åtar oss takläggning såväl som fasadarbeten, byte av fönster och dörrar m.m.