Välj färg på dina tegelpannor | Färgade takpannor

Taket är husets femte fasad och på ett längre avstånd så är det taket som är det första dina gäster ser. Utöver det självklara - att skydda huset mot regn, snö och annat - så fyller även taket en stor estetisk funktion. Först och främst så ska vi säga att det primärt är materialet som påverkar utseendet på taket och huset; det är en stor skillnad mellan exempelvis ett tak av tegel och ett tak av plåt sett till hur huset framhävs. Båda naturligtvis vackra på sitt eget speciella sätt - men en klar skillnad finns.

färgat tegel takpannor

Tegel i många olika kulörer

Vi ska här dock fokusera enbart på tegeltaket och vi gör så då just tegel är det självklara valet för många. Ett tegeltak ger huset ett levande intryck; tack vare formen och den flammiga finishen så upplever man att ett nylagt tak av tegel ger huset mer karaktär. Det är dessutom ett naturligt material och just det valet är det många som aktivt vill göra idag.

“Det finns andra färger än rött och orange på tegelpannor. Betongpannor ger ett större urval av kulörer - men tegel har trots det ett ganska spännande urval som verkligen kan ge huset den personliga touchen“

Rött eller orange. Det är de färgerna som många förknippar med tegelpannor på taket. I vissa fall så låser sig därför husägare vid den idéen; man kan välja bort tegel då det är dags att byta - enbart för att man inte tror att andra kulörer finns tillgängliga. Så är dock inte fallet. Det finns andra färger också. Förvisso så är urvalet mer begränsat än då man ser till exempelvis betongpannor - men det finns fortfarande ganska spännande val att göra även vid tegel.

Naturliga grundfärger

Vid tillverkningen av tegelpannor så kan man blanda kemikalier i leran och egentligen skapa vilken kulör som helst. De vanligaste är dock rött, orange, mörkare grönt, svart, grått, brunt - både mörk och ljus - grönt samt gult. Gul färg går även att framställa utan kemikalier; där använder man lera med hög kalkhalt och får den gula nyansen på ett naturligt sätt.

Så, att begränsa sin egen fantasi till att tegel enbart finns i rött och orange är ingen god idé. Det finns betydligt fler färger än så att välja bland och det finns även andra alternativ för att få den färg man verkligen vill ha på sitt tegeltak.

Går det att måla om ett tegeltak?

Hittar du inte den nyans/färg du eftersökt för dina tegelpannor så finns det ett annat alternativ som innebär att du, helt enkelt, målar om de befintliga pannorna. Det går att måla tegelpannor och det är faktiskt - i många fall - ingen dum idé. Färgen man applicerar ger nämligen extra skydd och således så förlänger man livslängden på taket genom att måla det.

“I många fall så räcker det med att tvätta av taket för att få den effekt man vill ha. Tvättar man bort exempelvis mossa och avlagringar så får varje tegelpanna liv igen. Det innebär att många avstår från att måla - trots att det från början varit ursprungsplanen“

Viktigt är dock att man först ser till att tvätta varje enskild panna noggrant. Det kan ske med hjälp av en borste eller med hjälp av högtryckstvätt. Här kan man efteråt faktiskt ta ett steg tillbaka och betrakta huset från håll. i många fall så är tvättningen i sig exakt den förändring som behövs för att teglet ska “få liv” igen. Får du bort smuts, avlagringar och mossa så brukar taket se som nytt ut igen.

Skulle du däremot vilja byta kulör och måla så bör du välja en färg som A) är anpassad för just tegel och B) som klarar en högre temperatur. På ett tak så det bli riktigt hett under en varm sommardag och därför är det viktigt att färgen i fråga klarar av en sådan temperaturhöjning.

Vi lägger tak på ditt fritidshus i Stockholmstrakten!
15 Dec 2021