Lägga tak på vindskydd

Lägga tak på vindskydd - är det en bra idé?

Ja, varför inte - men man bör tänka på vissa saker innan man sätter igång med projektet. Först och främst så handlar det om att vindskyddet i sig ska vara starkt nog i sin konstruktion för att det ska vara möjligt att bygga till ett tak.

En annan sak att tänka på gäller nödvändigheten. Det vill säga: är det verkligen nödvändigt att ha ett vindskydd som har ett tak - detta sett till kostnad kontra användning? För många så kanske ett vindskydd finns enbart för att skydda mot just vind och blåst. Börjar det regna så går man inomhus. Hur troligt är det att du skulle sitta kvar utomhus i samband med regn bara för att ditt vindskydd har ett tak?

Det är en annan sak om det handlar om ett vindskydd som ligger bortom den egna tomten. Där tillför taket en helt annan dimension. Säg att du är ute och vandrar och söker lä för att vila och där himlen plötsligt öppnar sig. Där och då är taket en riktig livräddare. Samma sak om du är ute med barnen och ska grilla. Oberoende av väder kan ni - genom ett vindskydd med tak - få en väldigt trevlig stund där regnet till och med kan förhöja upplevelsen. Kort sagt: tänk igenom först om A) ditt vindskydd klarar av att bära ett tak - och, om inte, hur du kan förstärka det - och B) om det verkligen finns ett behov av ett tak.

Välj takpapp som material

Gällande material så skulle vi säga att ett lätt material är att föredra. Takpapp är ypperligt sett till att det har en minimal vikt, att det är lätt att lägga och att det också har en relativt hyfsad livslängd. Dessutom ser det snyggt ut och är lätt att sköta om. Väljer du takpapp så krävs det ingen tyngre konstruktion på taket i fråga.

Det finns några saker att tänka på i samband med att man lägger takpapp. Vi räknar upp några saker som kommer att göra ditt arbete lättare - och ge taket på ditt vindskydd en längre livslängd.

  • Temperaturen. Lägg takpapp under en dag utan regn och med en behaglig temperatur. Minst 10 grader bör det vara.

  • Sätt alltid en takfotsplåt längs med takfoten. Den leder bort regn och förhindrar väta och fukt från att tränga in i träet.

  • Se alltid till att taket är fritt från skräp och att det är torrt innan du sätter igång.

  • För att undvika överhäng så skär du alltid takpappen vid både nock och takfot.

  • Rulla ut ungefär en meter från gavlarna innan du spikar.

  • Hörnen är viktiga och de måste sluta tätt. Det gör du genom att använda asfaltsklister för att limma med.

  • Spika i sick-sack-mönster. Det ger en bättre hållbarhet.

  • Ungefär 10 centimeters överlappning brukar vara ett bra mått att förhålla sig till.
Vi renoverar ditt tak enligt konstens alla regler!
2 Feb 2021