Förvaring på vinden

Att kunna förvara saker på vinden är en stor fördel med att vara husägare. Vill man inte riskera att sakerna förstörs krävs dock att man isolerar.

De flesta husägare använder sin vind som förvaring, även de med oisolerad vind. Säsongsbetonade prylar som skidutrustning, tält, lådor med julpynt och så vidare är perfekt att förvara på en vind, eftersom det ofta finns mycket utrymme och grejerna blir lättåtkomliga.

Det man måste tänka på när man förvara saker på en oisolerad vind är dock att många material är känsliga, framför allt för fukt. Listan med saker som kan ta skada om de förvaras oskyddade på en vind är så lång att det är enklare att lista det som kan förvaras utan risk. Den som vill kunna använda sin vind för förvaring och samtidigt vara säker på att det som finns däruppe inte långsamt vittrar bort gör därför bäst i att isolera sitt tak inifrån. Det medför också möjligheten att kunna inreda en del av vinden och få lite extra boyta utöver förvaringsutrymmet.

Kyla, värme och fukt

En oisolerad vind är utlämnad åt vädrets makter. På vintern stiger värmen genom huset och försvinner ut genom taket, och vinden blir kall. På sommaren å andra sidan kan vinden bli varm som en bastu, när solen ligger på dag ut och dag in. Det man förvarar på vinden måste alltså dels klara både väldigt låga och väldigt höga temperaturer.

Förvaring på vinden

Men det som framför allt riskerar att skada det som förvaras är fukten som uppstår på en vid såväl vinter som sommar. De flesta material är känsliga för fukt och framför allt kläder, papper och elektronisk utrustning blir snabbt skadade när de får ligga i en fuktig miljö. Mögliga kläder och kortslutning i elektronisk utrustning när den används nästa gång är inte ovanligt efter förvaring på oisolerad vind.

Många fördelar med vindsisolering

Att isolera vinden är en bra investering. Du minskar uppvärmningskostnaderna för huset och får samtidigt nya ytor för både förvaring och boende. Många som isolerar vinden gör det för att få extra boyta, men även om du bara vill ha vinden som förvaring så är det värt att isolera taket.

Det finns flera olika lösningar för vindsisolering och vi hjälper dig gärna genom att ta en titt på ditt tak, gå igenom vilka möjligheter som finns och vad som är optimalt för just ditt hus!

Smarta lösningar för vindsförvaring

Att bygga ett hyllsystem är den bästa lösningen för förvaring på vinden. Då kan man utnyttja hela utrymmet under snedtaket på höjden. Ett bra tips är att anpassa höjden mellan hyllorna efter flyttkartonger, då kan du enkelt ställa in och ta ut kartonger efter behov. Kombinera gärna hyllorna med en större byrå med många lådor för förvaring av mindre saker!

Tänk också på att även om du isolerat din vind kan det vara bra att förvara vissa saker i plastlådor med tättslutande lock. Det gäller framför allt kläder, viktiga papper och elektronikutrustning.


Liknande artiklar

Kan man bo kvar i huset under en takrenovering?

Hur ofta bör man byta tak på sommarstugan?

Byta takpapp och läkt

Förstklassig takläggarfirma i Stockholm!
17 Aug 2020