Getingbo under takpannor - Så gör du

Att getingar söker sig till oss människor och gärna slår rot på eller i närheten av våra hus är inte så konstigt. Det finns mycket som lockar i fråga om mat, dryck, växter och annat. Våra bostadshus och andra byggnader runt omkring erbjuder även gott skydd för att bygga bo i. När drottningen på våren vaknar efter en välbehövlig vintervila sätter hon omedelbart igång med att hitta en lämplig plats att bygga upp en ny koloni på. Inte sällan fastnar hon för utrymmet under takstolarna eller under takpannorna på ett tegeltak.

”Vill du som husägare själv ge dig på att ta bort ett getingbo har vi ett första råd till dig redan här: gör det på våren medan det är litet”

Getingar bygger sina bon genom att gnaga av små bitar bark från träd, som de sedan tuggar och får fram ett material liknande pappersmassa. Av detta material byggs sedan det lövtunna boet upp. I början, när det bara är drottningen själv plus en massa små larver, är boet litet som en golfboll. Senare under sommaren kan det ha växt till storleken av en fotboll och innehålla tusentals getingar. Vill du som husägare själv ge dig på att ta bort ett getingbo har vi ett första råd till dig redan här: gör det på våren medan det är litet. Att ta bort ett fullstort getingbo på egen hand innebär en stor risk att faktiskt skadas allvarligt och du bör överlåta det jobbet åt en professionell skadedjursfirma.

Spana på våren

Det är bra att tidigt på våren titta lite extra noga runt takfoten och under takpannorna, särskilt om du har sett getingar flyga omkring i närheten av huset. Du kan faktiskt följa efter en geting om du ser den flyga runt, för att se vart den tar vägen. Förr eller senare kommer den lille gynnaren att ta sig hem för att mata larverna eller vila. När du identifierat boet kan du göra en uppskattning av hur många getingar som finns i det genom dess storlek. Är boet mycket litet innehåller det troligen ännu bara ett fåtal getingar, speciellt om det är tidigt på våren. Du kan då försöka ta bort boet själv.

Så tar du bort ett getingbo

Vet du med dig att du är allergisk mot getingstick, eller är osäker, ska du inte på egen hand ta bort ett getingbo, även om det är litet. En allergisk reaktion kan få svåra konsekvenser. Men om du blivit stucken ett par gånger förut och inte fått värre men än smärta är du antagligen inte allergisk. Den bästa metoden för att ta bort ett litet getingbo är faktiskt att dammsuga bort det. Se först till att du täcker kropp, hals, händer och huvud ordentligt. Därefter för du dammsugarmunstycket mot boet och suger in det. Öppna dammsugaren, ta ut påsen och lägg den i frysen, så dör getingarna och larverna på några timmar.

En alternativ metod kan vara att täcka boet med en papperspåse och därefter skära ner boet i den. En bra lösning om boet är såpass stort att det inte går att suga in med dammsugare. Detta är dock en riskablare operation som kräver försiktighet. Ett sista tips: getingar är generellt slöare framåt kvällskvisten, särskilt om det är lite kyligt i luften. Det är en bra tid att ta bort ett getingbo.

Ta bort eller låta leva?

Ju längre framåt sommaren vi kommer, desto större blir ett getingbo. I augusti kan det vara ordentligt stort och innehålla tusentals getingar. Upptäcker du ett sådant jättebo ska du ta det lugnt. Att störa eller skrämma getingarna kan göra att du blir attackerad. Det är getinghonorna som har gaddar och kan stickas, och det kan de göra flera gånger. I det här läget får du göra en avvägning av situationen. Har du och din familj så stora besvär av getingarna att det är värt att ta bort boet, eller är det bättre att vänta tills hösten kommer och getingarna dör? Ett getingbo återanvänds aldrig, utan bara drottningen överlever vintern och ger sig sedan iväg på våren för att hitta en ny plats att bygga bo på.

Kontakta proffs för en säker borttagning

Vill du ändå ta bort boet ska du ringa en professionell skadedjursfirma. I de flesta villaförsäkringar ingår skadedjursbekämpning, så det behöver inte bli en dyr affär och du riskerar inte din egen och din familjs hälsa.

När boet är borttaget har du identifierat en plats som getingar uppenbarligen tycker är ett fint ställe att bygga bo på. Håll extra koll på denna plats när våren kommer, så har du större chans att upptäcka boet i tid, medan det ännu är litet och du själv kan ta bort det.

Andra artiklar om takläggning

Lägga tak på carport

Hur länge håller ett tegeltak?

Kan man bo kvar i huset under en takrenovering?

Rätt underhåll av tegeltak

 

Vi renoverar ditt tak enligt konstens alla regler!
24 Sep 2018