Gröna tak har en mycket lång tradition i Norden. Länge valde man att anlägga torv- eller mosstak för att få god vinterisolering och för att skydda mot väder och vind. I fäbodmiljö valde man gärna att anlägga denna typ av tak då den höll länge och var så gott som underhållsfri, särskilt om man la ordentliga lager med näver under. Det finns exempel på bevarade tak som är flera hundra år gamla där inget av lagren har bytts ut. Samiska kåtor har också haft en liknande konstruktion där väggarnas stomme har täckts med ett flertal lager björknäver och sedan tjocka lager av lavar och mossor som skyddar väl mot vinterns kyla.
Bra för miljö och djurliv
Nu börjar de gröna taken åter bli populära av miljöskäl. Det är ett enkelt sätt att få in gröna växter i urbana miljöer. Taken hjälper till att rena luften och kan, om man väljer rätt sorts växter, hjälpa insekter, fåglar och andra levande varelser att få ett livsrum även i dessa miljöer.
En stor fördel är också deras förmåga att isolera mot och absorbera stark värmestrålning, något som alltmer blir ett problem i stads- och förortsmiljöer där en stor del av bebyggelsen består av asfalt och betong.
Moderna varianter av gröna tak
Givetvis så konstrueras de moderna gröna taken med andra typer av material än tidigare. Konstruktionen brukar bestå av en stark takstomme för att kunna bära den extra vikt som ett grönt tak brukar innebära, därefter lägger man tätskikt av material som är skapade för att vara helt ogenomträngliga. Därefter lägger man ofta en slags nätmatta eller liknande struktur som hjälper till att hålla rötter och jord eller annat växtmedium på plats. Detta är särskilt viktigt när det handlar om tak med lutning. Därefter lägger man på det växtmedium som ska användas och planterar in växterna. Det finns även lösningar med färdiga växtmattor, ungefär som när man köper gräsmatta på rulle.
Gröna tak brukar vara underhållsfria, utom möjligen år då det råder extrem torka. Visserligen brukar man välja plantor som tål stora temperaturskillnader och att torka ut, men om man vill att taket ska se grönt och fräscht ut kan det behöva vattnas någon gång om det skulle vara en mycket torr sommar. Annars behöver man inte göra något alls utöver att kontrollera att takets yttre kanter är intakta. Det är också viktigt att hålla koll på tätskiktets livslängd, men i regel är denna så lång med moderna material att du inte behöver fundera över detta på ett flertal decennier.
Det kommer högst troligt att bli allt vanligare med gröna tak i framtiden. I Tyskland är det exempelvis lag i ett flertal regioner på att anlägga en del av taket på nybyggen som gröna tak.
Andra inlägg
- Lägga tak på vindskydd
- Dags att lägga tak på din carport?
- Välj färg på dina tegelpannor | Färgade takpannor
- Hur nära hus ska träd växa?
- För- och nackdelar med sedumtak
- Värmeisolering för tak
- Leda bort vatten från husgrunden – tips och råd
- Lägga tak på ett cykelställ – en guide
- Tak med fönster
- Betongpannor eller tegelpannor?