Ny kamin? Då kan även skorstenen behöva bytas. Men vad är det egentligen som gäller? Byte av skorsten – så fungerar det.
Ny kamin kan kräva byte av skorsten
För att kunna elda i en kamin eller någon annan typ av eldstad inomhus krävs naturligtvis en skorsten. Många väljer att byta ut gamla eldstäder till nya och mer energivänliga alternativ, så som täljstenskaminer som ger otroligt bra värme. I samband med att man byter kamin kan det dock i många fall vara nödvändigt att byta ut även skorstenen.
Den som i dagsläget har en stålskorsten av äldre variant bör överväga att genomföra ett byte. Materialet i dessa blir nämligen tunnare och sämre med åren, vilket medför en betydligt större brandrisk ju längre tiden går.
Även om skorstenen blir godkänd i dagsläget kommer den troligen inte hålla måttet lika länge som den nya kaminen och det är smidigt att genomföra bytet av båda delarna samtidigt.
Har man däremot en murad skorsten räcker det i regel att renovera den men även här kan man i vissa fall behöva satsa på en helt ny. Rådfråga gärna med den som utför kontrollen och ställ frågor om skick och hållbarhet.
Fördelar med modern skorsten
Det faktum att en gammal skorsten ger en ökad risk för brand gör bara det att en ny och mer modern variant har stora fördelar. En annan fördel med en modern skorsten är att dom har betydligt längre hållbarhet och bättre egenskaper. Dom klarar också av att stå emot syraangrepp som kan uppstå vid eldning, vilket dom äldre modellerna inte klarar av särskilt bra.
Dagens skorstenar och dess material har dessutom en lägre vikt vilket underlättar vid monteringen och ger även en lägre belastning på kaminen.
Så går det till
Att byta skorsten är ett ganska omfattande projekt och man måste givetvis börja med att riva ned den gamla. Därefter är det dags att montera den nya, som med fördel kan köpas som färdigt paket.
Det finns idag flertalet leverantörer som erbjuder färdiga skorstenspaket som innehåller allt som behövs för en säker och korrekt installation – alltifrån isolering till täckplåt. Det enda man behöver ange när man beställer är i princip vilka mått man vill ha och eventuellt även färg om det tillvalet finns.
När man har monterat ned den gamla skorstenen är det dags för den nya att ta plats. Det är fördelaktigt att placera kaminen eller eldstaden på samma plats som tidigare så att samma hål kan användas. Därefter är det bara att följa dom monteringsanvisningar som kommer med paketet, alternativt anlita en hantverkare som kan utföra jobbet.
Tänk också på att göra en bygganmälan innan arbetet sätter igång. Vid ändring av eldstad och rökkanal behövs alltid en anmälan till kommunen.
Kontroll
När ett skorstensbyte har genomförts är det inte fritt fram att elda det första man gör. Skorstenen måste först inspekteras av en sakkunnig inom området, till exempel en skorstensfejare. När installationen väl blivit godkänd är det dags att stoppa in dom första vedpinnarna och tända brasan för en proveldning.
Andra inlägg
- Dags att lägga tak på din carport?
- Välj färg på dina tegelpannor | Färgade takpannor
- Hur nära hus ska träd växa?
- För- och nackdelar med sedumtak
- Värmeisolering för tak
- Leda bort vatten från husgrunden – tips och råd
- Lägga tak på ett cykelställ – en guide
- Tak med fönster
- Lägga tak på vindskydd
- Betongpannor eller tegelpannor?