Rensa mossa på tak - tips & råd

Mosspåväxt på tak är inte särskilt ovanligt men det är viktigt att åtgärda. Här kan du läsa hur du gör för att rensa mossa på tak – tips och råd.

Var kommer mossan ifrån?

Anledningarna till att man får mosspåväxt på sitt tak är många men oavsett orsak är det viktigt att man tar bort det för att slippa besvärliga och kostsamma reparationer. Mossan bildas och växer naturligt till följd av värme och fukt och är svårt att undvika, speciellt för den som bor i eller i närheten av ett skogsområde.

När grenar, löv, spillning från fåglar och andra djur, samt pollen och annat faller ner på taket får mossan dessutom näring och växer ytterligare. Det går alltså inte att vänta ut den och tro att den försvinner av sig själv – tvärtom blir det värre.

Bidragande orsaker

Det finns som sagt flera anledningar till att mossa bildas på olika typer av takmaterial men vissa saker har en större inverkan än andra. Ligger huset till exempel på en skuggig plats finns en större risk att man får mossa på taket. Mossan gillar nämligen inte direkt solljus och är därför mer vanligt förekommande i skugga.

Vilken lutning taket har kan också påverka, då ett tak med kraftig lutning gör att regnvatten och annan fukt lättare rinner av. Även detta gör att mossan trivs sämre men bra att komma ihåg är att detta inte är en regel utan snarare ett undantag. Ett ak med lutning behöver alltså också kontrolleras och mossan är lite lömsk på det viset att den kan uppstå i princip var som helst.

Åtgärda problemet

Har du upptäckt att det finns mossa på taket är det som sagt viktigt att vidta åtgärder för att slippa ännu större problem i framtiden. Mossan samlar på sig fukt vilket i sin tur kan skada taket vid minusgrader. Det kan även leda till att fukt tränger ner i underkonstruktionen av taket och detta vill man såklart undvika.

Så vad måste man då göra för att rensa bort mosspåväxt från sitt tak? Nedan följer en enklare guide hur man bäst går tillväga:

  • Rengöring – Första steget för att rensa bort mossa från taket är rengöring. Använd gärna en högtryckstvätt – med lite tur får du bort det mesta med hjälp av bara den. Det höga trycket gör att mossan släpper men har den bitit sig fast under en längre tid kan man behöva gå vidare med ytterligare åtgärder.

  • Skrapa taket – Det finns som sagt en risk att all mossa inte släpper med hjälp av högtryckstvätten och då kan man använda sig av en takskrapa avsedd just för att skrapa bort mossa med. Dessa skrapor finns att köpa med telesopskaft vilket gör dom relativt enkla att arbeta med.

  • Mossbekämpande medel – Finns fortfarande rester kvar efter att du både rengjort taket med högtryckstvätt och skrapat det kan du behöva spruta på ett mossbekämpande medel för att bli av med det sista. Dessa medel verkar dessutom förebyggande och ger ett bra skydd ett tag framöver.

Förebyggande åtgärder

Ett bra tips för att undvika massiv mosspåväxt på taket är att ta en närmare titt minst en gång om året – förslagsvis på hösten. Efter en varm och fuktig sommar finns risk att mossan börjar trivas på taket och därmed fått fart.

Ju snabbare man upptäcker påväxten och gör något åt den desto mindre jobb krävs för att få bort den. Vänta inte om du upptäcker mossa utan ta bort det med en gång – även om det är väldigt lite.

Mossbekämpande medel som finns att köpa kan som tidigare nämnt verka förebyggande, så även om det inte finns någon påväxt just vid tillfället kan det vara en idé att spruta taket med medlet i just förebyggande syfte.

Tänk på säkerheten

Att vistas och arbeta på ett tak medför en hög risk. Det är lätt att kliva snett eller halka och man bör inte vistas på taket utan säkerhetsutrustning. Se till att ha fotriktiga skor på fötterna för att undvika att halka och använd alltid en säkerhetssele. Ett annat bra och viktigt tips är att ha handskar på dig för att skydda händerna, både från starka medel men också från mossan i sig.

Mer tips och råd

Olika takmaterial

Välj färg på dina tegelpannor

Papptak eller plåttak på fritidshuset

 

Vi renoverar ditt tak enligt konstens alla regler!
14 Apr 2020